Training voor direct leidinggevenden

Inleiding
De Arbodienst Kwaliteit en Zorg speelt in op de toenemende druk op werkgevers en met name op leidinggevenden, om zieke werknemers niet thuis te laten zitten maar deze zo snel mogelijk weer naar vermogen te reïntegreren in het arbeidsproces.
Er zal het besef moeten worden bijgebracht dat er (on)mogelijkheden zijn en eventueel dat een andere werkomgeving moet worden gezocht. De direct leidinggevende kan dit het beste duidelijk maken. Acceptatie in consensus met de werknemer is het meest effectief. De training speelt hier nadrukkelijk op in.

Probleemstelling
Bij ziekte van een werknemer betaalt de werkgever het loon. Tevens begint (indien medisch zinvol) het reïntegratietraject. Zodra er een medische situatie is bereikt waarin weer enig functioneren mogelijk is, begint het samenspel tussen Arbodienst en werkgever. De  medische belastbaarheid en de mogelijkheden in de werkorganisatie dienen te worden geanalyseerd en in een arbeidsprestatie te worden omgezet, echter het analyseren van taken en knelpunten blijkt ook voor direct leidinggevenden veelal lastig. Toch is het probleem veelal beter oplosbaar dan men denkt.

Beschouwend
De materie is lastig, immers de werknemer zit veelal in een andere verwachting ten aanzien van werkhervatting dan wat de wet hem/haar oplegt. Daarentegen verwacht de werkgever die loon doorbetaalt, een arbeidsprestatie zodra er mogelijkheden zijn.
Uiteindelijk wil UWV bij de toetsing van het reïntegratieverslag feitelijk zien of werkgever/werknemer wel actief genoeg zijn geweest en of spoor 2 tijdig is overwogen. Zo niet, dan kan werkgever een verlengde loondoorbetaling als sanctie opgelegd krijgen. Dat kan veel geld kosten.

Training van direct leidinggevenden
Om bovenstaande vanuit de eigen werkpraktijk te trainen is het volgende zinvol:
• Inzicht geven in de wettelijke verplichtingen en in de perspectieven van de werknemer.
• Oefenen in analysegesprekken, met sturen op doelen en belangen (bij beide partijen),  sturen op aangenomen rollen (slachtoffer, aanklager/is de werkgever is de schuld!!,etc.).
• Oefenen in het benoemen van taken en handelingen in functies (blijkt ook leidinggevenden een groot probleem).
• Oefenen in het benoemen van knelpunten in het werk en het benoemen van de omvang van het probleem bij werkhervatting. Hierbij wordt een analysematrix gebruikt.
• Het komen tot consensus bij leidinggevende en werknemer over de mogelijkheden en/of onmogelijkheden van (ook eventuele tussentijdse) werkhervatting.

Resultaat
Na afloop moet de leidinggevende zelf in staat zijn om aan te geven welke (on)mogelijkheden er zijn en waarom wel/ niet met de werknemer tot afspraken over een werkhervatting is kunnen komen.
Tevens kan heel gericht vanuit de knelpunten nadere informatie aan de bedrijfsarts worden gevraagd.
Bij de toetsing van het reïntegratieverslag is dan aan te tonen welke punten zijn besproken. Tevens is desgewenst aan te geven wanneer en waarom voor oriëntatie buiten de eigen organisatie is gekozen.
Uiteindelijk gaat het om overeenstemming tussen leidinggevende en werknemer over de (on)mogelijkheden.

Opzet
De opzet en tijdsbesteding kan in overleg worden ingevuld. Ingeval van training zijn een aantal deelnemers tegelijk actief. Oefenen is belangrijk.
Een en ander kan plaatsvinden in een ruimte op de werklocatie.

Contact

  • Arbodienst voor Kwaliteit en Zorg
  • Heiligharn 254
  • 1785 ST Den Helder
  • info@arbodienstzorg.nl

Onze locatie

Laat een bericht achter

Copyright 2023 - Arbodienst voor Kwaliteit en Zorg
Inloggen | Webbly - mooie websites | Ziber - Website software